Nu este un secret faptul că posibilitatea de a alege publicul vizat în mod precis este unul dintre principalele avantaje ale publicităţii online, spre deosebire de metodele publicitare tradiţionale. Prin afişarea de anunţuri pentru utilizatorii cei mai interesaţi, maximizăm rentabilitatea investiţiei şi permitem utilizatorilor să găsească mai uşor informaţii relevante. Unul dintre cele mai importante instrumente pe care le utilizăm pentru a limita segmentul de public este reprezentat de direcţionarea în funcţie de criterii geografice. Cu toate că, atunci când este utilizat corect, acest instrument ne permite să selectăm cu precizie baza de utilizatori dorită, dacă se greşeşte setarea, se pot elimina toate afişările posibile sau, chiar mai rău, se pot afişa anunţurile în afara regiunii vizate.
Din acest motiv, am decis să discutăm mai mult despre logica ce stă la baza direcţionării în funcţie de criterii geografice din punctul de vedere al uneia dintre problemele foarte frecvente care trebuie rezolvate: situaţia în care trebuie să promovăm un anumit tip de produs sau serviciu aflat într-un oraş pentru utilizatorii aflaţi într-un alt oraş. Scopul acestui articol nu este numai acela de a remedia această problemă, ci şi de a oferi detalii despre utilizarea direcţionării în funcţie de criterii geografice. Drept urmare, încercăm să promovăm hoteluri din Timişoara pentru utilizatorii din Arad .
1. Cea mai directă modalitate
V-aţi putea gândi că este foarte simplu, că nu trebuie decât să creaţi cuvântul cheie „hotel în Timişoara” şi să direcţionaţi campania spre Arad, dar aplicarea unei strategii de direcționare corecte nu este întodeauna atât simplă după cum pare.
Sistemul detectează locaţia utilizatorului nu numai pe baza adresei IP a acestuia, ci şi cu ajutorul interogării de căutare. Mai mult, interogarea de căutare are prioritate. Ce se va întâmpla în acest exemplu? Utilizatorul din Arad caută „hoteluri în Timişoara”, iar sistemul stabileşte, cu ajutorul interogării de căutare, că acesta este interesat de anunţurile pentru Timişoara, ignorând locaţia fizică, întrucât interogarea de căutare are prioritate. Campania noastră însă vizează Aradul, nu Timişoara.
Ca atare, ne confruntăm cu o nepotrivire în ceea ce priveşte direcţionarea, iar anunţul nu este difuzat, având ataşat acest mesaj de diagnosticare a cuvântului cheie:
Notă informativă : în unele cazuri rare, atunci când numele oraşului nu se află la început sau la sfârşit, ci în mijlocul interogării, este posibil ca anunţul dvs. să apară totuşi. Un exemplu este interogarea „hoteluri în Timişoara preţ” (în acest caz, analiza interogării de căutare nu funcţionează). Cu toate acestea, acest lucru nu este acceptabil pentru noi, întrucât pierdem un număr semnificativ de afişări, precum şi de clienţi potenţiali
2. Învăţaţi din greşelile noastre... şi faceţi şi altele
În primul rând, vom încerca să remediem problema adăugând Timişoara ca locaţie vizată. Acum suntem pregătiţi să afişăm anunţurile atât pentru utilizatorii din Arad, cât şi pentru cei din Timişoara, dacă aceasta este singura soluţie.
La început, acest lucru pare să funcţioneze. Verificăm dacă anunţurile apar în Arad, iar răspunsul este afirmativ, aşa că suntem mulţumiţi. Dar ce se va întâmpla în continuare?
Un utilizator din Oradea a introdus „hoteluri din Timişoara” şi a văzut anunţul nostru! Acest lucru s-a întâmplat deoarece sistemul a ignorat locaţia sa fizică şi a analizat numai interogarea de căutare. De fapt, dacă adăugăm Timişoara ca regiune vizată, vom afişa anunţurile pentru toţi utilizatorii din România. Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul analizează interogarea de căutare, stabileşte că aceasta este asociată cu Timişoara şi afişează anunţul, neţinând cont de locaţia fizică a utilizatorului.
Acest lucru nu este de urmat, deoarece nu dorim să afişăm anunţurile pentru toţi utilizatorii. Ca atare, trebuie să căutăm soluţii alternative.
3. Cum lucrăm cu excluderile?
Este deja clar că nu vom ajunge nicăieri dacă includem anumite locaţii. Avem însă la dispoziţie şi excluderile. Cum le putem utiliza? Avantajul este că acum putem exclude utilizatorii numai în funcţie de locaţia fizică, dar nu şi de interogarea de căutare, acest fapt datorându-se setărilor de direcţionare avansată în funcţie de criterii geografice din cont.
Iată paşii pe care îi vom urma:
I. Din Setările campaniei vom alege să vizăm întreaga Românie ca ţară, apoi vom face clic pe „Excludeţi zone din locaţiile selectate” pentru a exclude toate regiunile din România cu excepţia Aradului.
II. Ne asigurăm că setările de direcţionare avansată în funcţie de criterii geografice au valori standard şi sunt identice cu următoarele setări:
Gata! Anunţurile sunt acum difuzate şi apar numai pentru utilizatorii din Arad!
Notă informativă : este posibil ca anunţurile să fie afişate şi pentru persoanele care efectuează căutări pe site-ul web google.ro, dar a căror adresă IP nu face parte din regiunile excluse, ci din Kiev sau Londra. Acesta este un risc minor pe care ni-l asumăm.
Concluzie
Sperăm că acest articol va clarifica logica ce stă la baza direcţionării în funcţie de criterii geografice, va duce la remedierea problemei menţionate mai sus şi, mai presus de toate, va ajuta la remedierea celorlalte posibile probleme. Dacă vom identifica şi alte secrete pentru utilizarea direcţionării în funcţie de criterii geografice, vă vom informa imediat.
Nu pierdeţi actualizările de pe blogul nostru!
Notă: La acest moment lucrăm la extinderea facilitatii de targetare regională pe orașe și sperăm să putem oferi această facilitate cât mai curand și pentru teritoriul României. Pentru moment, pentru afișarea anunțurilor în România vă stau la dispozitie afișarea regională personalizată (permite afișarea anunțului pe o rază de x km în jurul unei locații selectate) sau afișarea la nivel de țară.
Articol publicat de Adriana Sătmărean, echipa AdWords România
Buna Adriana,
RăspundețiȘtergereMultumim pentru informatii.
In eventualitatea in care totusi am dori sa nu apara anuntul pentru Kiev sau Londra (cautari pe google.ro) inteleg ca folosind aceeasi logica ar trebui sa excludem toate zonele din lume si toate zonele din RO cu exceptia Aradului?
Ar functiona o astfel de logica?
Bună Marius,
RăspundețiȘtergereMulțumim pentru trimiterea comentariului tău.
Riscul afișării anunțurilor unui utilizator care caută din afara României (ex. Kiev, Londra) pe google.ro după cuvinte cheie care includ o locație din România ( ex. "Hotel Timișoara") este minor și de cele mai multe ori nul.
Îți recomand cu căldură să parcurgi următoarele adrese pentru a înțelege cum funcționeză sistemul AdWords privind afișarea anunțurilor în funcție de setările geografice din contul tău:
1. Explicații detaliate a regulilor de prioritate la afișarea în funcție de locație: http://adwords.google.com/support/aw/bin/answer.py?hl=ro&answer=6401
2. Detalii complete privind întrebarea ta: http://adwords.google.com/support/aw/bin/answer.py?hl=ro&answer=189076
3. De asemenea, te invit să ne urmărești pe Forumul AdWords România, unde cu siguranță, vei găsi discuții pe marginea subiectelor tale de interes: http://www.google.com/support/forum/p/adwords/thread?tid=660e7826b714adbb&hl=ro.
Numai bine
Adriana